|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sun
|
: 16 maja 2010, o 08:06 |
|
Zasłużony użytkownik |
|
|
Rejestracja: 9 paź 2009, o 20:29 Posty: 226
|
Badania wykazały, że czerwone wino ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawiera około 400 substancji, z których wiele ma działania lecznicze, m. in. fosfor, magnez, potas, witaminy: P (wzmacnia naczynia krwionośne), A i E (opóźniające procesy starzenia organizmu), B1 (wzmacnia nerwy), B3 (przydatna w schorzeniach skóry). Flawonidy obecne w czerwonym wienie zapobiegją tworzeniu się zakrzepów krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu. U osób pijących 1-2 kieliszki czerwonego wina dziennie o 30-50 % rzadziej występuje choroba wieńcowa. Natomiast zawarta w winie tanina korzystnie wpływa na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i łagodzi niestrawność.
|
|
Na górę |
|
|
Asystent |
Tytuł: Może tu jest to, czego szukasz:
Napisane: dziś |
Asystent forum
Dołączył(a):
12 paź 2007
11:30 am
Posty: 1000
Lokalizacja: Słupsk |
|
Góra |
|
|
Gość
|
: 16 maja 2010, o 09:07 |
|
|
Wszystkiego są plusy i minusy. Po pierwsze, jak nic innego sprzyja chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, zwiększa wydzielanie kawasów żołądkowych, a te uszkadzają błonę, która otacza narządy w jamie brzusznej. Niekiedy wino jest czynnikiem powodującym ataki migreny lub nasilenie bólu głowy oraz zgagi.
|
|
Na górę |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|