|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sun
|
: 28 maja 2010, o 21:44 |
|
Zasłużony użytkownik |
|
|
Rejestracja: 9 paź 2009, o 20:29 Posty: 226
|
Najwyższą jakość ma oliwa tłoczona ze świeżych oliwek na zimno, pod niewielkim ciśnieniem (tzw. ekstra i wyborowa). Najtańszą rafinuje się z wytłoków oliwek, sprzedaje się też mieszanki tych płynów
Szlachetna oliwa jest bladożółta z lekkim zielonkawym odcieniem, bez zapachu, o delikatnym smaku.
Fałszowanie oliwy polega na mieszaniu jej z innymi olejami. Prawdziwą, czystą, poznajemy po tym, że w 10 stopniach C mętnieje, a w temperaturze 4 stopnie C - krzepnie.
Najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno. Nie mają chemicznych zanieczyszczeń i zwierają nienaruszony skład nienasyconych kwasów tłuszczowych.
|
|
Na górę |
|
|
Asystent |
Tytuł: Może tu jest to, czego szukasz:
Napisane: dziś |
Asystent forum
Dołączył(a):
12 paź 2007
11:30 am
Posty: 1000
Lokalizacja: Słupsk |
|
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|